Čtvrtek 18. dubna 2024| Svátek má Valérie| Zítra má svátek Rostislav | Gratulace - poslat SMS zdarma

Knihkupectví Megaknihy nabízelo nacistickou knihu pro děti

12.2.2020

Knihkupectví Megaknihy nabízelo nacistickou knihu pro děti

Nacistická kniha pro děti Jedovatá houba z roku 1938, byla nabízelna v knihkupectví Megaknihy. V textu se například píše, že „Židé jsou špatní a prolhaní“. Obchody knihu stáhly z prodeje po upozornění na sociálních sítích a případem už se zabývá policie. Federace Židovských obcí žádá o předběžné opatření, které by zamezilo dalšímu šíření.

„Tato ilustrovaná dětská kniha, dle originálního podtitulu pro mladé i starší, je klasické antisemitské dílo německé nacionálněsocialistické osvěty.“ Těmito slovy uvádí Jedovatou houbu vydavatel a doslovně anotaci přejal i největší český e-shop s knihami.

„Odporné je, že je to kniha pro děti. Vydavatel ji nabízí jako učebnicový příklad protižidovské agitace, čili nabízí ji úmyslně s tím, že je to antisemitská kniha,“ upozorňuje ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát.

Vydavatel Pavel Kamas ale publikaci brání: „Nejsme v Číně, žijeme ve svobodné demokratické zemi. Vydávání historických knih je trestné pouze v diktaturách,“ tvrdí. Policie mezitím v obecné rovině potvrdila, že o případu ví a zabývá se jím.

Máme bezkonkurenční postavení na českém trhu, tvrdí vydavatel 

Kniha je v prodeji od roku 2017, od středy je na e-shopu Megaknihy i v dalších obchodech nedostupná. Knihkupectví ovšem nabízí i další tituly s nacistickou tematikou od stejného vydavatele. Na dotaz ČT, jestli uvažuje o jejich stažení, firma neodpověděla.

Samotné vydavatelství o změně strategie neuvažuje. „Máme v této oblasti, co do kvality a záběru naší produkce, na českém trhu výjimečné, bezkonkurenční postavení,“ zdůvodňuje Kamas.

„Jejich předchozí publikační činnost obsahuje knihy obhajující nacistickou okupaci, popisující protektorát jako zlaté období českého národa,“ upozorňuje historik a hebraista Zbyněk Tarant ze Západočeské univerzity v Plzni.

Vydavatelé Jedovaté houby už za sebou zkušenosti s trestním stíháním mají. Několik let mu čelili kvůli knize Hitlerovy projevy, loni je obžaloby definitivně zprostil Nejvyšší soud.

Zdroj: Česká televize, Policie ČR