Sobota 20. dubna 2024| Svátek má Marcela| Zítra má svátek Alexandra | Gratulace - poslat SMS zdarma

Liberec: 22. srpna vyjedou opět tramvaje z Lidových Sadů

21.8.2016

Liberec: 22. srpna vyjedou opět tramvaje z Lidových Sadů

V pondělí 22. srpna znovu vyjedou podle jízdních řádů tramvaje z Lidových Sadů směr Fügnerova ulice. Šest týdnů místo nich jezdily náhradní autobusy. V prostoru mezi palácem Dunaj a obchodním centrem Forum se totiž měnil jeden pás kolejí.

Kolejnice tam byly po dvaadvaceti letech už silně opotřebované. Veliký problém dělal rovněž propad panelů, ve kterých byly koleje uložené. Místy se trať propadala až o 30 centimetrů. Dlouho se nemohlo na příčinu přijít, protože ani průzkumné vrty před samotnou rekonstrukcí nic neodhalily. Teď už je vše jasné, že příčinou bylo podmáčené podloží.

Provozní ředitel (Dopravní podnik Liberec) Ludvík Lavička informoval, že „Příčinou byla stará šachta na dešťovou vodu, do které se vracela voda a nebyly tam ani zaslepeny vývody, takže to bylo při prudkých deštích celé podmáčené. A ještě tam navíc byla odstraněna bývalá přepadová kanalizace, která byla ještě funkční."

Nové koleje už nejsou uložené v panelech jako dosud, ale v dlažbě, která je jednak estetičtější, a jednak trvanlivější. Řezaná dlažba se tak pro uložení kolejí pro tramvaj vyzkouší úplně poprvé.

Na Soukenném náměstí je zatím vyměněn jen jeden pás kolejí směrem k Rybníčku. „Druhá kolej se bude měnit až v horizontu několika let," řekla mluvčí DPMLJ Martina Poršová. I tak přišla renovace krátkého úseku Dopravní podnik na osm milionů korun.


Zdroj: www.denik.cz