Čtvrtek 25. dubna 2024| Svátek má Marek| Zítra má svátek Oto | Gratulace - poslat SMS zdarma

Mimořádná jízda tramvaje Tatra (T5B6)

8.5.2016

Mimořádná jízda tramvaje Tatra (T5B6)

Skupina švýcarských nadšenců si pronajala od mosteckého dopravního podniku jízdu tramvají na trati, které hrozí zrušení. Rychlodráze Most - Litvínov udělalo reklamu zhruba 30 švýcarů. Důvodem byla historická tramvaj mosteckého dopravního prodniku. Není bez zajímavosti, že Švýacrsko patří mezi špičku ve veřejné dopravě.

Zhruba třicet příznivců tramvají v sobotu 7.5. 2016 navštívilo mostecký dopravní podnik. Se zájmem si objednali mimořádnou jízdu československou historickou tramvají. Unikátní Tramvaj Tatra, označovaná též jako T5B6 je raritou, jedná se totiž o jedinou tramvaj svého druhu na světě. Česká automobilka Tatra společně s ČKD vyrobla pouze dva funkční prototypy. Oba vozy tramvaje získal v roce 1976 Dopravní podnik měst Mosta a Litvínova. 

Bohužel do dnešní doby zbyl pouze jeden, jenž na mostecké lince číslo 2 slouží od roku 1993 jako historické drážní vozidlo k slavnostním jízdám.

Švýcaři se svezli na konečnou u nádraží a následně přestoupili na tramvaj T3, potom jeli po meziměstské trati do Litvínova. Současni si objednali také večerní jízdu historickým autobusem Škoda 706 RTO, který je taktéž po erkonstrukci dopravního podniku a dopravní podnik ho pronajímá.

Na Mostecké radnici se již týden projednává návrh na zrušení tramvajové tratě, které prosazuje opoziční Sdružení Mostečané Mostu. Vedení Mostu a Litvínova i dopravní podnik zatím návrh na zrušení tramvaje odmítly. I přesto, že se plánuje investice a modernizace trasy s využitím evropských dotací.