Sobota 27. dubna 2024| Svátek má Jaroslav| Zítra má svátek Vlastislav | Gratulace - poslat SMS zdarma

První tramvaj z plánované dodávky dorazila do Brna

20.7.2016

První tramvaj z plánované dodávky dorazila do Brna

Delegace z vedení města Brna dnes navštívila město Plzeň. Cílem cesty byla plzeňská firma Škoda Transportation, která vyrábí pro brněnský dopravní podnik dvacet nových tramvají typu 13T (Elektra). První tramvaj z plánované dodávky dorazila do vozovny Medlánky v Brně již 14. července, dnes došlo k převzetí druhého vozu.

Jsme potěšeni, že se nám podařilo úspěšně navázat na předchozí dodávky nízkopodlažních tramvají pro moravskou metropoli. U nově předávaných tramvají pro Brno je navíc realizováno několik desítek dílčích vylepšení. Mezi největší patří například instalace nového digitálního kamerového systému oproti analogovému, kolizní kamera v kabině řidiče, posuvná okna místo vyklápěcích nebo dveře od nového dodavatele,“ říká viceprezident Škody Transportation Petr Vízdal.

Plzeňská společnost Škoda Transportation dodá do konce roku 2016 do Brna dohromady 20 těchto tramvají v celkové hodnotě 1,2 miliardy korun. Jedná se o letošní rekordní investici DPMB. Jsem tedy rád, že se této cesty zúčastnili i zástupci města Brna,“ uvedl generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Jedná se o pětičlánkové vozidlo se třemi hnacími podvozky, které umožňují snadný rozjezd i brždění. Moderní elektrická výzbroj a napěťové střídače tramvaje umožňují rekuperaci energie, což společně s asynchronními trakčními motory snižuje náklady na provoz i údržbu.

V prostorném interiéru je dostatek místa pro osoby se sníženou pohyblivostí či rodiny s kočárky. Vozíčkářům slouží výsuvné plošiny v místě druhých vstupních dveří. K pohodlí a bezpečnosti cestujících přispívá kromě snadného nástupu a výstupu do tramvaje i vnitřní a vnější kamerový systém a přehledný informační systém.

Dalších 18 vozů má být předáno od září do konce roku 2016. Celkový počet vozů Škoda 13T v Brně se tak zastaví na čísle 49. 

Zdroj: Škoda Transportation