Pátek 29. března 2024| Svátek má Taťána| Zítra má svátek Arnošt | Gratulace - poslat SMS zdarma

Škoda předala první trolejbusy pro norský Bergen

22.9.2020

Škoda předala první trolejbusy pro norský Bergen

 

Škoda Electric ze skupiny Škoda Transportation předala první z flotily deseti nových trolejbusů pro norské město Bergen. První cestující by se měli svézt moderními nízkopodlažními vozidly na podzim letošního roku.

Dodávky dokončených trolejbusů jsme zahájili v září letošního roku, během podzimu zakázku dokončíme,“ sděluje projektový manažer Škody Electric Jan Naglmüller. Druhé největší město Norska, Bergen, nazývané „brána fjordů“ je zapsané na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Plzeňská Škodovka pro trolejbusy vyrábí kompletní elektrovýzbroj a zajišťuje konečnou montáž vozidel. Finálním dodavatelem nových trolejbusů pro norského zákazníka je společnost Solaris.

Bergen získává trolejbusy s řadou inovativních řešení, které slouží ke zvýšení komfortu a bezpečnosti cestujících. Vozy navíc aktivně přispívají ke snižování emisí ve městech a nezatěžují tak životní prostředí. „Další předností je bateriový pohon pro plnohodnotný nezávislý pojezd - vozidlo v něm ujede až 11 kilometrů. Baterie budou nabíjeny během jízdy na trakčním vedení. Díky baterii může mimo jiné trolejbus jezdit i tam, kde není trakční vedení a město tedy nemusí stavět novou infrastrukturu. Lze tak obsluhovat i části města za hranicí trolejové sítě,“ vysvětluje přednosti trolejbusů obchodní manažer Škody Electric Pavel Kuch. Ten připomněl, že součástí trolejbusů je i výbava, která zajistí tepelný komfort v náročných severských klimatických podmínkách – například dodatečná izolace bočních stěn, stropu a podvozku v oblasti podběhů kol a dvojitá boční okna.

Zajímavostí jsou bezpečnostní pásy na sedadlech pro cestující, přispívající k dalšímu zvýšení bezpečnosti. Trolejbusy jsou rovněž vybaveny kamerovým systémem složeným z kamer monitorujících interiér vozidla, kamer v prostoru dveří, kamer pro couvání a kamer na střeše pro sledování sběrače. Nad všemi dveřmi je nainstalován automatický systém počítání cestujících. Vozidla mají plnohodnotnou klimatizaci celého vozu, informační systém se dvěma velkoplošnými obrazovkami a hlasovým oznámením o zastávkách. Kloubové nízkopodlažní trolejbusy o délce 18 metrů jsou vybaveny asynchronním trakčním motorem o výkonu 250 kW.

Bergen je jedním z pouhých dvou v celé Skandinávii, kde cestujícím v hromadné dopravě slouží trolejbusy. „Druhý trolejbusovým provozem disponuje švédská Landskrona, kde také jezdí trolejbusy se systémem z plzeňské Škodovky,” upozorňuje Pavel Kuch. Pro plzeňskou Škodovku se jedná o návrat na norský trh – v Bergenu bylo v letech 1972-86 provozováno dvacet trolejbusů Škoda 9 Tr.

Škoda Transportation

Mezi výrobky Škody Transportation patří především nízkopodlažní tramvaje, elektrické lokomotivy, příměstské vlakové jednotky, soupravy metra, elektrobusy a trolejbusy, ale i řídící a pohonné systémy pro dopravní systémy. Škoda Transportation má několik dceřiných společností v České republice například společnosti Škoda Electric, Škoda Vagonka nebo Pars nova. Další firmy jsou ale i v Německu, Finsku, Maďarsku a Rusku. Ve svých společnostech v České republice zaměstnává téměř pět tisíc zaměstnanců.