Sobota 20. dubna 2024| Svátek má Rostislav| Zítra má svátek Alexandra | Gratulace - poslat SMS zdarma

Stávka v českých školách

5.11.2019

Stávka v českých školách

Ke stávce kvůli platům učitelů se přihlašuje více než 50 % škol. Školy a jejich budovy se nemusí ve středu ale úplně zavřít. Výuka může vypadat jen jinak, nebo se může omezit. Na tiskové konferenci to řekla místopředsedkyně školských odborů Markéta Seidlová. Podle ní bude odborový svaz znát přesný počet stávkujících škol ve středu dopoledne.

Podle statistik ministerstva školství v minulém školním roce kraje a obce zřizovaly celkem 9748 mateřských, základních, středních a vyšších odborných škol. Školy budou podle Seidlové označeny buď logem, že stávkují, nebo že stávku podporují. Některé už oznámily, že se nezavřou. Připraví například program pro žáky tříd prvního stupně. Podle odborářů vláda neplní slibované investice do růstu učitelských platů, který dala.

Na jaře původně plánovala zvýšení sumy na výdělky o 15 %. V navrženém rozpočtu na příští rok nakonec počítá se zvednutím částky o deset procent, tedy o zhruba 11 miliard korun. Spor se nyní vede o rozdělení přidávané sumy do tarifů a do odměn. Odbory požadovaly růst tarifů o 10% procent. Podle nich by pak 22 % částky zbylo na odměny, například za práce mimo vyučování. Premiér Babiš nesouhlasí a reagoval "Ta stávka je úplně zbytečná, protože my i tak na to nebudeme už reagovat a takto jsme se domlouvali naposledy. Nechápu, proč to odboráři dělají, a otázka je, kdo za nimi stojí," 

Počátkem roku Babiš mluvil o 15-ti procentním růstu učitelských platů, který by se rovnoměrně rozdělil mezi tarifní a netarifní složku. Při pondělní debatě v Českém rozhlase premiér uvedl, že nezáleží na tom, zda příští rok učitelé dostanou 15 a další rok 10% či naopak. Závazek podle něj je, aby v roce 2021 dostávali učitelé minimálně 150 % výše mzdy z roku 2017. Školské odbory nynější rozhodnutí považují za nedostatečné, požadovaly růst tarifů nejméně o 10% Průměrná hrubá mzda v letošním prvním čtvrtletí činila 32 466 korun, což by znamenalo, že by učitelé měli mít 42 205 korun. Ve skutečnosti ve stejném období brali v průměru 36 224 korun, tedy kolem 112 % průměrné mzdy.