Sobota 20. dubna 2024| Svátek má Marcela| Zítra má svátek Alexandra | Gratulace - poslat SMS zdarma

Unipetrol a MERO se dohodly na přepravě ropy

7.4.2016

Unipetrol a MERO se dohodly na přepravě ropy

Česká rafinérská patřící do skupiny Unipetrol a státní MERO ČR se dohodli na dodatku o přepravních tarifech. Dodatek je součástí stávající smlouvy o poskytování úschovy a přepravy ropy ropovody IKL a Družba ze začátku letošního roku. Tarify díky ním se bude ropa přepravovat, vejde v paltnost 1. dubna 2016. Celkový roční objem přepravené ropy převyšuje 1 mld. Kč.

Intenzivní jednání v posledních měsících dala mnoho práce a jen díky vůli obou stran se podařilo dojít k dohodě.  Marek Świtajewski, generální ředitel Unipetrolu vyjádřil poděkování za přístup ze strany zástupců společnosti MERO. Celá smlouva nyní jasně vymezuje podmínky při dodávkách ropy do České republiky a současně stabilizuje surovinovou bezpečnost pro fungování ekonomiky ČR. 

Stanislav Bruna, předseda představenstva a generální ředitel společnosti MERO ČR informoval, že dohoda o výši tarifů je důležitou tečkou za dlouhými jednáními spojenými s nastavením standardního smluvního vztahu mezi oběma společnostmi. Poslední fáze jednání posílila vzájemnou důvěru a vnímám ji jako základ budoucí spolupráce na společných projektech,“ dodal

Česká rafinérská, jejímž 100 % vlastníkem je společnost Unipetrol, a společnost MERO ČR podepsaly v lednu tohoto roku smlouvu o poskytování služeb úschovy a přepravy ropy ropovodem IKL a ropovodem Družba, čímž byly dlouhodobě nastaveny podmínky pro přepravu ropy do České republiky. K této smlouvě byl nyní podepsán dodatek č.1 týkající se výše přepravních tarifů a také smlouva o obstarání přepravy ropy ropovodem TAL, ve které společnost MERO ČR figuruje jako zprostředkovatel. Předpokládaná roční hodnota obou kontraktů je více než jedna miliarda korun. Unipetrol předpokládá značné úspory v závislosti na objemech přepravené ropy. Smlouvy byly uzavřeny na dobu neurčitou. Jednání mezi oběma stranami započala v roce 2010.

V neposlední řadě Unipetrol RPA a MERO ČR podepsaly memorandum o možném dalším zintenzívnění práce při skladování ropy. Prostřednictvím ropovodu Družba je dopravována ropa z Ruské federace do rafinérie v Litvínově, patřící společnosti Česká rafinérská.

Ropovodem IKL je zásobována rafinérie v Kralupech nad Vltavou. Celková procesní kapacita obou rafinérií je na úrovni 8,7 milionů tun ropy za rok.

Mero s. s. (mezinárodní ropovody), vlastník a provozovatel české části ropovodu Družba a ropovodu IKL, je jediným přepravcem ropy do České republiky a nejvýznamnější společností zajišťující skladování nouzových strategických zásob ropy. Oba ropovody vstupují do Centrálního tankoviště ropy Nelahozeves, kde společnost vybudovala celkem 16 ropných nádrží s celkovou skladovací kapacitou 1.550.000 m3.MERO ČR, a. s., vznikla k 1. lednu 1994 sloučením PETROTRANS, a. s., Kralupy nad Vltavou a MERO IKL, a. s., Kralupy nad Vltavou. Spojením těchto subjektů byly provoz ropovodu Družba a tehdejší výstavba ropovodu IKL začleněny do jednoho celku.Od prosince 2012 vlastní MERO ČR, a.s. 5% podíl ve společnostech vlastnících a provozujících ropovod TAL. Touto akvizicí byl realizován zásadní krok k posílení úrovně energetické bezpečnosti České republiky.

UNIPETROL, a.s., ovládá společnosti, které působí v petrochemickém průmyslu v České republice. V roce 2005 se stal Unipetrol součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.Akcie společnosti se obchodují na Bruze cenných papírů Praha

Skupina Unipetrol se zaměřuje především na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a na petrochemickou výrobu. Ve všech těchto oblastech patří k významným hráčům v České republice i na středoevropském trhu. Skupina Unipetrol je v České republice jedna z největších z hlediska obratu a zaměstnává téměř 3 800 lidí.