Pátek 19. dubna 2024| Svátek má Rostislav| Zítra má svátek Marcela | Gratulace - poslat SMS zdarma

V pražských tramvajích se testují antikolizní systémy

2.11.2019

V pražských tramvajích se testují antikolizní systémy

Aby nemusel pražský dopravní podnik kazdoročně vynakládat investice v řádu desítek miliónů za opravy tramvají. Řidiči tramvaje v Praze začali od loňského září testovat antikolizní systémy. Pokud bude systém správně fungovat, upozorní řidiče trmavaje včas na blížící se nebezpečnou překážku, ideálně by mohla tramvaj i zastavit.

Testují se tři různé systémy - americký od výrobce Protran Technology, německý od Intelligence on Wheels a izraelský od Mobileye. Zkušební jizdy tramvají bez cestujících, bohužel zatím nejsou bez komplikací a některé překážky systémy neidentifikovaly včas.

Konkrétně tramvaje chráněné americkým systémem se vzájemně neviděly. Německý systém zase nerozpoznal překážku na kolejišti. Nejlepších výsledků zatím dosáhl izraelský systém, který pouze na relativně rovném úseku dokázal tramvaj před překážkou zastavit.

Pokud by se v budoucnu některý systém osvědčil, DPP by zvážilo investice do jeho nákup, doplnil. DPP používá celkem devět set vozů tramvají. Vybavení jednoho z nich ochrannou technologií může vyjít až na statisíce korun. Budoucí náklady na vybavení všech tramvají by tak mohly dosáhnout stovek milionů korun. Kromě finanční úspory za opravy tramvají by systémy měly ochránit před srážkou také chodce – loni se s nimi tramvaje dostaly do kolize ve 104 případech, přičemž osm osob přišlo o život

 

Dosud nejméně chybující izraelská technologie využívá tři chytré kamery, které sledují a vyhodnocují provoz. Snímají rychlost tramvaje i rychlosti přibližování okolních objektů, například aut. Potíže mohou nastat při jízdě proti přímému slunci. „Izraelský výrobce Mobileye má už k dispozici o dvě generace vyšší ovládací systém, i ten bychom rádi otestovali. Zatím čekáme na reakci této firmy,“ dodal Šabík. Obdobnou cestou se vydal Dopravní podnik Ostrava, který chystá testy asistenčních systémů pro tramvaje a autobusy. „Pokud se osvědčí, jsme připraveni do této technologie investovat,“ sdělila mluvčí DPO Karolína Rycková