Výstava Brno, Žít pivo!
7.7.2015
Hlavní výstava letošního roku na Špilberku je věnována pivu a všemu, co s ním souvisí. Z kterého roku je nejstarší zmínka o vaření piva v Brně? Z čeho se vařilo středověké pivo? Kde stála v Brně první hospoda? Kdy se začalo vyrábět lahvové pivo? Kam chodili herci z Divadla na provázku na pivo? Pivovary v Brně a všechny otázky související s pivem v Brně. Nastíní vývoj technologie výroby piva, od prvních pšeničných piv dochucovaných třeba bylinkami až po dnešní nejběžnější spodně kvašená piva z ječmenného sladu.
Pivo se v Brně běžně vařilo a pilo od 13. století, již brněnská městská privilegia z roku 1243 zmiňují výrobu piva a sladu. Do 15. století zde působila řada menších, spíše domácích pivovarů, záhy se vaření přesunulo do měšťanského pivovaru, pivovarský boom pak nastal na přelomu 19. a 20. století, kdy v Brně fungovalo současně 5 větších pivovarů. Od roku 1943 až do roku 1993 zde naopak působil jen jediný pivovar – Starobrno. Na příběhu piva lze ilustrovat i obecné společenské proměny; s rozvojem měst ve 13. století souvisí vznik měšťanských pivovarů.
Naopak v 16. století nastupuje podnikavá šlechta, která zaplavuje trh levným lehkým pivem, které se pije stejně běžně jako voda. Průmyslová revoluce pak dává základy pro velké pivovary vlastněné bohatými podnikatelskými rody, útlum výroby lze zaznamenat v období obou světových válek i následného poválečného zestátnění soukromého majetku. Výstava na Špilberku mapuje celé toto období i s přesahem do pravěku a současnosti, kdy se rodí nové minipivovary.
Celá jedna část je věnována osobnosti Františka Ondřeje Poupěte, sládka a inovátora, autora příruček o vaření piva i zakladatele školy pro sládky, který významně ovlivnil výrobu piva na našem území a který své nejplodnější časy prožil právě v Brně.