Sobota 19. dubna 2025| Svátek má Rostislav| Zítra má svátek Marcela | Gratulace - poslat SMS zdarma

Zásady vaření Žateckého piva

17.11.2014

Zásady vaření Žateckého piva

Základní zásady vaření Žateckého piva v bodech

  1. Žatecké pivo je vařeno pouze z českého ječného sladu, žateckého chmele a vody
  2. Slad se nakupuje u českých sladoven, které jej vyrábí osvědčeným postupem.
  3. Chmel pro pro pivovar dodává a skladuje přímo Chmelařský institut v Žatci.
  4. K vaření se používá klasický dvourmutový dekokční postup, typický pro české pivo.
  5. Nezvyšují ani nezlevňují výrobu vařením silnějších várek, které se následně ředí vodou pro   dosažení příslušné stupňovitosti.
  6. Používají se pivovarské kvasnice spodního kvašení, hlavní kvašení a dokvašování se nekrátí, spilku a sklep se řádně chladí.
  7. Říz, barvu a pěnivost se nezvyšuje dodatečnými přídavky cizorodých látek ani následným sycením oxidem uhličitým.
  8. Trvanlivost piva se uměle výrazně neprodlužuje, dbá se na čerstvost dodávek a tak pivo stále dobře chutná.
  9. Všichni zaměstnanci pivovaru, ikdyž je práce namahavá, dbají na čistotu výroby piva, stáčecích prostor a zařízení.
  10. Nepoužívají se levné suroviny ani postupy, a tedy nevyrábí levné pivo!