Zásady vaření Žateckého piva
17.11.2014

Základní zásady vaření Žateckého piva v bodech
- Žatecké pivo je vařeno pouze z českého ječného sladu, žateckého chmele a vody
- Slad se nakupuje u českých sladoven, které jej vyrábí osvědčeným postupem.
- Chmel pro pro pivovar dodává a skladuje přímo Chmelařský institut v Žatci.
- K vaření se používá klasický dvourmutový dekokční postup, typický pro české pivo.
- Nezvyšují ani nezlevňují výrobu vařením silnějších várek, které se následně ředí vodou pro dosažení příslušné stupňovitosti.
- Používají se pivovarské kvasnice spodního kvašení, hlavní kvašení a dokvašování se nekrátí, spilku a sklep se řádně chladí.
- Říz, barvu a pěnivost se nezvyšuje dodatečnými přídavky cizorodých látek ani následným sycením oxidem uhličitým.
- Trvanlivost piva se uměle výrazně neprodlužuje, dbá se na čerstvost dodávek a tak pivo stále dobře chutná.
- Všichni zaměstnanci pivovaru, ikdyž je práce namahavá, dbají na čistotu výroby piva, stáčecích prostor a zařízení.
- Nepoužívají se levné suroviny ani postupy, a tedy nevyrábí levné pivo!